הגנות על נכסי החייב בהליך פשיטת רגל

Spread the love

בהליך של פשיטת רגל, הנאמן הוא זרועו הארוכה של בית המשפט, הנאמן רשאי לחלק לנושים כל נכס השייך לפושט הרגל, אשר היה ברשותו בתחילת פשיטת הרגל או נכס שהוקנה לחייב לפני שקיבל הפטר. אולם לחייב יש זכויות שמקנות לו הגנה, הנאמן לא יוכל לפדות כספים שמגיעים לחייב מכוח חבורתו בקופת גמל, אלא לאחר שהתקבל אישורו של בית המשפט לכך, אולם אם כספי קופת הגמל מיועדים להבטחה של קצבה וטרם הגיע המועד לפירעונם לא יורה בית המשפט על העברתם לקופתו של הנאמן.

המקור להוראה זו הינו סעיף 85 (1) לפקודת פשיטת הרגל, סעיף סוציאלי הבא לספק הגנה לחייב על כספים שחסך בקופת גמל, הסעיף הינו חריג להוראה לפיה עם ההכרזה על פשיטת הרגל מוקנים נכסי פושט הרגל לנאמן במטרה לחלקם בין הנושים.

אדגיש כי בכל הנוגע לכספים שנצברו בקופת גמל ומטרתם אינה לקצבה , ניתנים לפדיון על ידי הנאמן באישורו של בית המשפט.

אפרט:

ההגדרה של "קופת גמל" אליה מפנה סעיף 85(1א) לפקודת פשיטת הרגל, היא זו הקבועה בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005 והוא החוק המסדיר את פעילות קופות הגמל.

כאמור המחוקק קבע בסעיף הנ"ל כי העברתם של כספי קופת הגמל המיועדים לקצבה תיבחן רק במועד בו הגמלה תשולם בהתאם למצבו של החייב באותה עת.

מכאן אנו למדים שאין הגנה מוחלטת על כספים אלו אלא העברתם תיבחן לנוכח הנסיבות, ולנוכח מצבו של החייב.

סעיף 85(1) אינו יתום בהגנה על נכסי החייב, הפקודה ממשיכה ומונה מספר הגנות נוספת על נכסי החייב, לדוגמא כספים שמגיעים לחייב על פי תוכנית חיסכון אך טרם הגיע מועד פירעונה, הנאמן יכול לפדות את הכספים האמורים רק באישורו של בית המשפט.

בנוסף הפקודה מגדירה נכסים שאינם נכללים בגדר נכסים של פושט רגל ולכן נכסים אלו אינם מוקנים לנאמן כמו אוכל ביגוד כלי בית וחיות מחמד.

אולם יש נכסים שמקבלים הגנה מוחלטת מפני העברתם אל קופת הנושים, על כך אעסוק במאמר הבא.

עו"ד קרן גליק

050-6657887

פורסם בקטגוריה פשיטת רגל, עם התגים , , , , , , , , , , , , , , , , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.