הליכי פשיטת הרגל, הפכו בשנים האחרונות לנחלתנו בשל המצב הכלכלי לפיו עסקים קטנים בינוניים או גדולים קורסים ומשארים את בעליהם מול חובות לבנקים לספקים ללקוחות או למדינה, יכולת פירעון החובות נפגמת ואנשים מוצאים עצמם מול נושים הבאים לגבות את חובם , ברוב המקרים אותם נושים פותחים כנגד החייב הליכים בלשכות הוצאה לפועל, הליכים אלו מגבילים את חופש הפעולה של החייב על ידי עיקולים מאסרים הגבלות על חידוש רישיון הנהיגה, איסור יציאה מהארץ זימונים לחקירת יכולת, וזימונים עם צו הבאה, כל ההליכים המתוארים מטרתם היא אחת להביא לגבייה מלאה של החייב.
איך יוצאים מזה??
דרך מקובלת לצאת ממערבולת זאת הינה "פשיטת רגל", כלומר אם החייב אינו יכול לשלם את חובותיו הוא זכאי להגיש בקשה לפשיטת רגל, באמצעות הגשת בקשה למתן צו כינוס והכרזת החייב כפושט רגל, הבקשה מוגשת לבית משפט מחוזי, אך מוקדם לזה יש לבקש את אישורו של הכונס הרשמי, בית המשפט יתחשב בעמדתו של הכונס הרשמי.
הכונס הרשמי הינו התחנה הראשונה, הוא הראשון שרואה את בקשת החייב לפתוח בהליך של פשיטת רגל, תפקידו לבחון את מצבו הכלכלי של החייב, את רשימת נכסיו ואת רשימת חובותיו, בסיום הבדיקה שעורך הכונס הרשמי, הוא מביע את עמדתו בנוגע להמשך ההליך.
בית המשפט רשאי להורות על עיכובם של הליכים תלויים ועומדים כנגד החייב ולמנות נאמן לנכסי החייב,
תוצאות ההכרזה
לא ניתן לנהל כנגד החייב הליכים לגביית החוב, אלא ברשות בית המשפט, משמע כל ההליכים טרם ההכרזה מתבטלים, ולא ניתן לפתוח כנגד החייב הליכים חדשים. כמו כן הגבלות שהוטלו על החייב בהליכי גבייה קודמים יוסרו.
דיון בבקשה לפשיטת רגל
הדיון בבקשת פשיטת רגל יתקיים רק לאחר שחלפו שישה חודשים לפחת מיום נתן צו הכינוס, בדיון בית המשפט יכול להכריז כי החייב הוא פושט רגל, לדחות את הבקשה , לקבוע מיד לאחר ההכרזה כי יינתן הפטר לחובות החייב, או לדחות את מתן ההחלטה על מנת לאפשר לחייב להגיע להסדר עם נושיו.
צו ההפטר פותר את פושט הרגל מכל חוב בר תביעה בפשיטת רגל.
למעט חוב מזונות אלא אם הורה בית המשפט אחרת, או חוב למדינה בשל קנס כמו קנס עבור חנייה במקום אסור.
עו"ד קרן גליק
0506657887